Voorkom inbreuken, en registreer je model of tekening.

Stel: je hebt een nieuwe stoel ontworpen. Een nieuw product. Je hebt een schets, of een 3D-model. Wat nu? Wel, vooraleer je dit tentoonstelt op een beurs, of productiebedrijven zoekt: zorg voor je eigen bescherming. Registreer een 2D of 3D tekening of model. Opgelet: zorg ervoor dat je je model niet eerst tentoonstelt, dan verlies je mogelijk je kans tot bescherming.


Wat is het voordeel van een model-/tekeningdepot?


Dat is vrij eenvoudig uit te leggen. Door het neerleggen van je 2D of 3D-aanzichten ben je voor vijf jaar exclusief eigenaar van het model of tekening. Dat zorgt ervoor dat je bijzonder sterk staat in de onderhandelingen met productiebedrijven, of bij tentoonstellingen. Copycats krijgen dus géén kans. Dat is op zich reden genoeg niet? Belangrijk: zo'n tekening of model beschermt de uiterlijke kenmerken van je uitvinding of design. Wil je echt de technische werking beschermen van een product, dan heb je een octrooigemachtigde nodig. Dit doen we zelf niet, maar we kunnen je wel verwijzen naar enkele goede adresjes. Zonder kost, natuurlijk.


Wat zijn de exacte kosten van een model-/tekeningdepot?


Goeie vraag. Hier werken we - net zoals bij de Benelux en Europese merkregistraties - met een vaste prijs. Die is wel afhankelijk of je in de Benelux, dan wel in de Europese Unie, wil registreren. Verder geen raar gedoe, geen adminstratiekosten, geen 'procedurekosten'. Een fixed fee is een fixed fee. Voor de Benelux betaal je 700 euro (excl BTW), voor een periode van vijf jaar. Voor een Europees model/-tekeningdepot betaal je 1200 euro (excl BTW), eveneens voor een periode van vijf jaar. Even de puntjes op de i: de periode van vijf jaar is korter dan die van merken. Die is tien jaar. Merken kan je eindeloos vernieuwen, tekeningen en modellen niet: verlengen is slechts vier (4) maal mogelijk. De maximale bescherming is dus 25 jaar. Men hanteert deze termijn om innovatie niet te hinderen.


Wat als ik mijn model of tekening niet registreer?


Dan val je terug op het auteursrecht, wat gratis en automatisch van toepassing is op originele werken. Je voelt het zelf wel al een beetje: alles wat 'gratis' is, heeft sowieso minder waarde. Bovendien bestaat er geen register voor auteursrechten, dus iedereen kan zomaar claimen auteur te zijn van een design of model. Er is namelijk geen bewijs. Met een modeldepot krijg je een officieel attest van de bevoegde overheidsinstantie dat jij de enige eigenaar bent, van op een welbepaald moment gedeponeerde tekening of model. Dat is goud waard, zeker als je naar productie wil overgaan. Jouw keuze!

Klaar om de knoop door te hakken?