Je idee is misschien goud waard. Draag er zorg voor.

Eureka! Het briljante idee is op jou neergedaald. Proficiat. En wat nu? Ga je met dit idee naar investeerders trekken? Naar productiebedrijven? Naar mogelijke concurrenten, in de hoop om samen te werken? Niks mis mee natuurlijk, maar als je dit doet zonder enige juridische bescherming: wat stopt deze bedrijven om met je idee aan de haal te gaan?


Kan je ideëen eigenlijk beschermen?


Korte versie: neen, dat kan niet. Stel je voor dat iedereen die ooit een idee had, dit zomaar kon laten registeren. Zo'n enorme blokkering van onze economie kunnen we ons uiteraard niet veroorloven. Lange versie: ja, je idee kan via verschillende juridische omwegen toch enigszins beschermd worden. Door een i-DEPOT bijvoorbeeld, en dat is niet eens zo duur: voor 150 euro verzegelen we je idee via de officiële overheidsinstantie. Daarnaast stellen we voor je een sterke NDA (of geheimhoudingsovereenkomst) op, die ervoor zorgt dat je gesprekspartijen zich netjes aan de regels moeten houden, en dus niet zomaar met je idee kunnen weglopen.


Wat zijn de exacte kosten?


Voor het i-DEPOT kunnen we heel kort zijn: dat is 150 euro (excl BTW). That's it, geen onaangename verrassingen, geen rare administratieve kosten. Voor het opmaken van contracten werken we aan uurtarief. Voor meer informatie, gelieve even contact op te nemen met ons.


Wat als ik mijn idee niet 'bescherm'?


Je hebt misschien elke week wel een prima idee. Het zou weinig budgetvriendelijk zijn om die allemaal telkens te registreren, zeker als je geen concrete plannen hebt. Dat is misschien het meest concrete criterium: van zodra je van plan bent ook te handelen met je idee, dan is het echt tijd om de minimum bescherming te zoeken. Via een i-DEPOT, een NDA en eventueel zelfs een merkdepot of modeldepot. Doe je dat allemaal niet, dan loop je natuurlijk wel heel snel het risico enkele illusies armer te worden. Het aantal mensen dat zijn of haar idee zag gestolen worden door grote bedrijven, is ontelbaar. Naast de financiële implicaies, heeft zoiets onvermijdelijk ook een grote psychologische impact. Laat het zover niet komen.

Klaar om de knoop door te hakken?